Категории

SMD светодиодите - SMD LEDs

 

SMD светодиодите - SMD LEDs

 

 


 

В днешно време светодиодното (LED) осветление става все по-популярно. Дали ще е за дома, офиса, улично осветление или за реклама използването му винаги е свързано с много предимства. Има различни видове светодиоди в зависимост от размера, монтажа, мощността, приложението и т.н. Те са обикновени, SMD, Piranha (SuperFlux), High Power и други.

 

В наши дни все по-широко разпространение добива употребата на SMD светодиодите.

 

SMD произлиза от Surface Mount Device (повърхностно монтирано устройство). По–точно това е енергоспестяващ светодиод, който е монтиран и запоен върху платка. SMD технологията е измислена през 1960 г. в САЩ от IBM и става широко разпространена през 80-те години на миналия век.

 

SMD светодиодите имат по-голяма яркост и по-ниска консумация на енергия в сравнение с нормалните LED лампи и традиционните електрически крушки. Също така те могат да са с много малки размери и имат широк зрителен ъгъл, благодарение на факта, че нямат стандартното епоксидно покритие, което фокусира лъча. Други предимства на SMD светодиодите са, че почти не излъчват топлина и имат ниско потребление на енергия. Имат разнообразно приложение: използват се за направа на твърди и гъвкави ленти; за индикиращи устойства на компютри, рутери и други където предвиденото мястото е ограничено; осветление за дисплеи, клавиатури и бутони.

 

SMD светодиодите имат и други интересни приложения. Едно от тях е за изработката на външни екрани. Голям брой SMD светодиоди могат да се подредят в тесни групи в червено, зелено, синьо и бяло и така да се получат красиви светлинни фигури и ефекти. Тази технология намира приложение в магазини и големи търговски центрове.

 

При тях е възможно на една платка да се монтират различен брой светодиоди. Затова често в спецификацията на някой продукт като светодиодната лента например, може да се срещне 30SMD5050 или 60SMD3528 като първите две или три цифри преди SMD показват колко броя са диодите в единица изделие.

 

Има различни видове SMD светодиоди според размерите: SMD0603, SMD0805, SMD5060, SMD3528, SMD5050.

 

Най-разпространените са SMD3528 и SMD5050. Цифрите след „SMD” в имената им 3528, 5050 и т.н. идват от размерите на чипа: 3.5 mm x 2.8 mm, 5.0 mm x 5.0 mm и т.н.

 

Основните разлики между тях са:

 

SMD 3528

  • състои се от един излъчващ светлина чип

  • размерите му са 3.5 х 2.8 mm

  • мощността му е 0.08 W / брой

 

SMD 5050

  • състои се от три излъчващи светлина чипове

  • размерите му са 5.0 х 5.0 mm

  • мощността му е 0.24 W / брой

 

На практика SMD5050 е 3 пъти по-ярък от SMD3528.

 

През май 2011 г. компанията Cree представи първия в света водоустойчив, висококонтрастен SMD светодиод, който може да се използва за дисплеи на открито и закрито, като например на стадиони, в търговски центрове, метрото и т.н..

 

Валути

Количка

Количката е празна.