Категории

Традиционни и LED крушки - история и начин на произвеждане

 

История и производство на традиционните крушки


 

Крушката с нажежаема жичка е създадена от руския електротехник Александър Лодигин през 1872 година. Представлявала е стъклен балон изпълнен с въздух, в който са запоени два дебели медни проводника, съединени с въглена пръчица. При пускане на ток през лампата въглената пръчица свети не повече от половин час и изгаря. През 1875 година американският изобретател Томас Едисон изтеглил въздуха от балона и така удължил живота ѝ. По-късно, през 1890 година Лодигин доусъвършенствал електрическата крушка, като поставил жичка от волфрам и изпълнил балона с азот. С последвалите подобрения, технологията на Лодигин и Едисон служи за осветление на човечеството вече повече от век. Но тази тенденция е на път да се промени. Все повече се наблюдава изместване на традиционните осветителни тела за сметка на светодиодните. Крачка в тази посока прави и президента на САЩ Барак Обама, който през 2010 г. издаде нови, по-строги стандарти, чрез които постепенно ще се премахне употребата на крушки с нажежаеми жички, които пък вече са забранени в някои части на Европа.

За да се разберат предимствата на LED технологията , а  и защо e все още по-скъпa, е хубаво да се хвърли поглед на начина им на производство и да се сравни с производството на обикновените крушки с нажежаеми жички.

Въпреки че различните крушки с нажежаема жичка варират в своите размери и мощност, всичките имат три основни компонента: нажежаема жичка, крушка(стъклен балон) и фасунка/основа. Нажежаемата жичка се прави от фолфрам. Въпреки крехкостта си тя издържа на температури от 2500 С и нагоре. Самата крушка е направена от стъкло и съдържа смес от газове, обикновено аргон или азот, които спомагат удължаването живота на нажежаемата жичка. Въздухът е изпомпан от крушката и заменен с газове.  Стандартната фасунка придържа всичко  на едно място. Външната и част е от алуминий, а отвътре е облицована със стъкло.

Пъровначално произвеждани ръчно, днес производството на крушки е почти изцяло автоматизирано.  Нажежаемата жичка се произвежда чрез процес, в който волфрама се смесва със свързващ материал и преминава  през матрица, която оформя получената смес  в тънка тел. След това,телта се навива около метална лента, наречена шпиндел, за да се извае в навита форма, и след това се нагрява и омекотява, което прави структурата му по-еднородна. Навитата жичка се прикрепя към електрически проводник.  Стъклените балони на крушките се произвеждат от лентова машина (ribbon machine). След загряване в пещ, непрекъсната лента от стъкло се движи по конвейерна лента. Прецизно подравнените дюзи за въздух продухват стъклото през дупки в конвейернта лента в калъпи, и така създават основната форма на крушката. Лентова машина, която се движи при максимална скорост може да произвежда повече от 50 000 крушки на час. След издуването на стъклените балони в нужанта форма, те се охлаждат и след това се отрязват от лентовата машина.  Фасунките се произвеждат от фрезмашина. Те се правят с различни форми за да могат да пасват към различни цокли. Готовите компоненти се сглобяват машинно.Накрая фасунката и стъклената крушка се заваряват. Преди да се пуснат на пазара крушките се тестват за мощност и издръжливост.

 

В следващата статия ще разгледаме историята и  производството на светодиодните крушки ...

 

Валути

Количка

Количката е празна.