Категории

Светодиодните ленти – предимства и приложения

 

Малко повече за LED лентите

 


 

Светодиодните ленти намират все повече приложение в съвременния свят като се ползват както за специални нужди /от полиция, за аварийно осветление и други подобни/, така и за домове, офиси, магазини, нощни клубове, осветление на изложения и т.н.

 

Предимства

 

Съществуват редица предимства свързани със светодиодните ленти. Те идват главно от положителните страни на самите светодиоди.

Основното им предимство е, че светодиодите не се нагряват, така както другите източници на светлина. Това е така, защото те се произвеждат по такъв начин, че могат да светят дълго време, без да излъчват топлина, защото фотоните, които светят са запечатани със смола. Това ги прави идеални за използване на места, които изискват осветление, но ги няма трудностите, които произлизат от излъчваната топлина. Друго предимство, е че от светодиодите човек не може да получи токов удар. Това се дължи на факта, че LED лентите са шокоустойчиви. Могат да бъдат докоснати, докато светят, без да крият риск от удар. Това е много полезно при наличието на деца. Лентите могат да бъдат и водоустойчиви, което ги прави подходящи за всякакви метеорологични условия.

Това, че са направени от надежден материал също е голямо предимство. Човек няма нужда да се тревожи, че ще се счупят, а и освен това са много дълготрайни и няма опасност да се пръснат. Предимство от изключително голямо значение е, че не вредят на околната среда.

 

Приложения:

 

Полиция

Светодиодните ленти се използват от полицаите, за да могат да вършат по-ефективно работата си. Различните режими на излъчване и яркостта им са голямо предимство, когато трябва да се привлече внимание или нещо да се види от разстояние, като например при пътни произшествия или други подобни ситуации. Освен това те работят дълго време, което прави употребата им икономически ефективна.

 

Аварийно осветление

Друго доста разпространено приложение на LED лентите е за аварийно осветление. Те лесно могат да осигурят безопасна евакуация, понеже са тънки и с голяма дължина, могат да се монтират на места с ограничено пространство и по този начин да посветявят пътищата за евакуация. Голямо тяхно предимство е, че са енергийно независими, което ги застрахова при прекъсване на захранването. Повечето такива ленти се правят така , че да могат да работят и при огън и при вода.

 

За други приложения на светодиодните ленти четете в следващата ни статия..

 

Валути

Количка

Количката е празна.