Категории

Сините светодиоди по-добри от кафето?

 

Сини светодиоди


 

 

Със сигурност ви се е случвало главата ви да натежава и едвам да държите клепачите си отворени, да ви се спи, а да имате голямо количество работа или извършвате дейност, за която е нужна концентрация. Третото кафе не ви разбужда, а просто ви изнервя. Познато, нали? Скоро това може да се промени. Ето как.

От години се предполага, че през очите ни постъпва много повече информация, отколкото си мислим, че виждаме. В края на 90-те години учените откриват, че очите ни съдържат специфичен фото пигмент, наречен меланопсин, който позволява на светлината да предизвиква множество реакции в мозъка. По причини, които все още гадаем, меланопсина е особено чувствителен към синята светлина. Тя от своя страна, доказано, кара тялото да произвежда хормона мелатонин- отговорникът за съня, който помага на тялото да поддържа циркадния си режим. „По принцип, синята светлина кара тялото ни да си мисли, че е ден и трябва да бъдем будни и бдителни” казва д-р Ранди Нелсън, професор и председател на катедрата по неврология в Университета на щата Охайо.

Въпреки, че мощният стимулиращ ефект на синята светлина е известен повече от десетилетие, все още няма широко практично приложение, освен в специализираните лечебни заведения. Това е на път да се промени, благодарение на невероятно ефективните светодиодни светлини, които освен всичко друго могат се програмират цифрово. Изследователи от Rensselaer Polytechnic Institute са провели изследвания с хора страдащи от алцхаймер. След 45-минутен престой под синя светодиодна светлина започнало да се установява увеличение в активността на мозъка над 300 мили секунди, което е мярката за концентрация.

С нажежаемите или компактни флуоресцентни лампи е много трудно да се създаде точния диапазон, но с помощта на адаптирани светодиоди, това е лесно- все едно да превключите каналите на телевизора. Предвижда се те да се адаптират за поставяне в очила, които да се носят при нужда.

Тези светлини ще бъдат особено полезни при хора, работещи на смени, или чиято дейност изисква висока концентрация. Да не говорим за милионите хора, които са принудени да се държат будни чрез кафе, а да взимат сънотворни преди лягане. За безброй хора тези светлини могат да се окажат евтин и неинвазивен начин за справяне с проблема на съвременното общество - да останем будни и нащрек, когато е необходимо и същевременно да заспим спокойно, когато е времето за почивка.

 

Валути

Количка

Количката е празна.