Категории

Как да ви забележат на пътя

 

 

Колело със светодиодиДа си велосипедист в градски условия не е никак лесна задача. Навсякъде по света се правят опити за подобряването на средата за колоездачите чрез вело алеи, специални светофари и прочие, но шофьорите са наистина тези, които могат да спомогнат за безопасността на пътя.

Американецът Кент Франкович е измислил добро решение - направете колелото си по-видимо за автомобилистите. Един ден Кент се прибирал от работа и се чудел защо неговите светлини са монтирани толкова високо, след като може да са толкова по-близо до пътя, правейки го по-забележим за шофьорите. Започнал да мисли как да вгради светлините в самите гуми на байка. Разработвайки няколко прототипа, стигнал до заключението, че е най-добре да се използват светодиоди.

Когато гумите на колелото се въртят, светодиодите формират дъга от светлина. Предните осветяват пътя на колоездача, а задните го правят видим за останалите участници в движението. Тъй като светодиодите осветяват целите гуми, автомобилистите придобиват ясна представа за размерите на обекта и действителната отдалеченост на колоездача, което с обикновените фарове и каски е малко по-трудно.

Осветлението работи, чрез поставянето на двоен пръстен от алуминиева сплав на всяка гума, на който са монтирани светодиодите, точно под спирачките. Те са захванати допълнително на 6 места към спиците, а батерията за светодиодите е вързана към главината на колелото. Светлините се зареждат от литиево-йонни батерии, но екипът предвижда занапред това да става чрез динамо.

Подобно на други устройства от подобен тип, лампичките започват да светят чрез малък магнит, прикрепен към вилката на колелото, който взаимодейства с електрониката на светодиода в каплата. Алгоритъм изчислява скоростта и според нея лампичките започват да мигат. Във видеото по долу изглежда, че светлините мигат непрекъснато, но това е ефект от камерата, човешкото око ще го види като дъгообразна светлина, която е насочена напред.

 

Валути

Количка

Количката е празна.